balls & coffee moments

balls & coffee moments

en, wat vond jij van onze eerste blog die we schreven op de CanapĂ©? Wij vonden het alvast fijn, zodat we jullie nu op coffee moments trakteren 😉

op een zaterdagochtend reed ik naar een ferme madame, die me hartelijk welkom heette met een .. kopje koffie! Het kon niet anders, ik was op gesprek bij de dame achter de Belgische crĂšme de la crĂšme van de koffie. Wie zij is, hoe ze de liefde voor koffie meekreeg, hoe Patrick Aubrion in haar leven, Ă©n hoe ze samen tot een top product kwamen, lees je nu.

balls & coffee moments
balls & coffee moments

Ine Vanheyste van Belgian Blenders

7 heerlijke koffies vormen de top van de Belgische koffie. 7 Belgische koffiebranders die koffie verheffen tot een kunst. Ga jij voor het pure goedje of mag het met een wolkje melk, of toch die latte? Kom, we drinken er samen eentje, of twee.

de ontmoeting

ik weet niet of ik voor Ă©Ă©n van de volgende blogberichten nog iemand ga vinden die al zo lang in het leven van Patrick Aubrion vertoeft als Ine. Het is zo mooi dat zij al meer dan 30 jaar maatjes zijn. En ook nu vonden ze hun weg samen voor hun professionele activiteiten. Zie je hem al staan, wachtend, als 13 jarige gast aan de Turnkring waar Ine wekelijks ging sporten? Ik wel 🙂
Een wekelijks babbeltje, toen nog uitgaan naar fuiven, en jaren later elkaars professionele carriĂšre blijven volgen en samen werken aan heel veel lekkers! Patrick zoekt voor zijn chocolate balls alleen het beste, de arabica koffie van Ine is dat ook.

zot van koffie

Ine kreeg de liefde voor koffie met de paplepel mee. Haar vader zat heel zijn carriĂšre in de koffiebusiness. Niet zo zeer in de bonen zelf, maar in alles wat je naast je tas vindt. Zo bezocht hij steeds de ambachtelijke koffiebranderijen. Na zijn pensioen opperde hij om samen met Ine een koffieshop te openen. DĂ t is er niet van gekomen, maar de ambachtelijke koffie van top kwaliteit toegankelijk maken voor iedereen, dat deed ze wĂšl!

waar vinden we de koffie van Belgian Blenders

de makkelijkste weg om de koffie te vinden is via de webshop. Een druk op de knop en hij wordt aan jouw deur geleverd.

Het hoofddoel is om buiten de landsgrenzen te gaan. Daarvoor wordt er verder gewerkt aan de visibiliteit in BelgiĂ«. Er wordt samengewerkt met heel wat fijne chefs, met Yves Matagne en zijn zoon, het Dinner in the Sky concept, .. Op enkele ambassades drinken ze de koffie. En iets waar Ine nog steeds fier op is : de eerste klant, de protocollaire VIPruimte op Zaventem. Er staan ook samen met Patrick nog mooie projecten op het programma, maar dan moeten we weer even naar het ‘oude normale leven’. Wordt vervolgd, dus!

zoektocht naar de branders

dat was heel eenvoudig, volgens Ine. Ze klopte aan om het concept uit te leggen en elke brander was enthousiast. Zij zijn ambachtslui, fier op hun metier. Er is nog ruimte voor bv een 8ste of 9de brander, maar er wordt eerst gekeken naar de capaciteit die er nu is, dat die volledig wordt benut. Het doel : de Belgische ambacht naar buiten brengen.

koffie pairen met chocolate balls

Balls & coffee moments, het klinkt gewoon al goed. En smaken? Zeker! Koffieplanten en cacaobomen hebben dezelfde terroir. Ine ontdekte in Peru dat beide bomen zusterlijk naast elkaar stonden. Eerst de guaveboom, in de schaduw ervan cacao en daaronder de koffieplant.
Maar wie dacht (zoals ik) dat pairing gewoon een hapje van de chocolate ball eten en een kopje koffie drinken is, nope!

hoe gaat Patrick op zoek naar de perfecte match


De basis : 6 chocolate balls.
En we hebben 7 koffies waaruit Patrick kon kiezen. Van waar komt de koffie? Welk aroma heeft hij?
Van elke koffie werd een klein tasje of 5 gemaakt en 2 dagen lang deed Patrick niks anders dan koffie proeven. Bij het ontleden merk je op dat een bepaalde koffie een hazelnoot touch heeft. Dan wil je die hazelnootsmaak verder gaan ontdekken en gaan we terug naar de chocolate balls. Je gaat dan matchen 1 op 1. Dus, de chocolate ball hemelt nog meer de koffie op. En niet omgekeerd! Je bijt een stukje van de ball en laat het in je mond rondgaan. Je neemt een tweede stukje en dan een slokje van de koffie (nummer 8, in dit geval) en dĂ t laat je nog eens in je mond rondgaan. Wat krijg je? Een explosie van hazelnoot!

bij elke koffie een ball, een ware zoektocht

Een moeilijkere pairing was er voor de caramel seasalt ball. ‘En waarom?’, hoor ik je al denken. We zitten hier met een andere textuur, het vloeibare in de chocolate ball. Dat is een andere beleving.
Maar kijk, Patrick en Ine kwamen tot de perfecte pairing, zodat elke chocolate ball zijn eigen koffie heeft. Vanaf nu kan jij genieten van je me- time moment, met koffie X en ball X. Ofwel, na een etentje met vrienden (wel nog even wachten, hĂ©), zet je enkele potjes chocolate balls op tafel en serveer je er de specifieke koffie bij. Een beter ‘hapje’ bij de koffie ga je niet vinden 🙂

Oh ja, ook de Ruby chocolate ball is te combineren met een koffie. Misschien denk je, die roze ball past toch niet bij het zwarte van de koffie? Toch wel! Het is niet voor de hand liggend, maar dat is nét het leuke, het zotte aan pairing. En ja hoor, hier lukte het Patrick ook een perfecte match te vinden.

ga zelf op ontdekking

Denk je nu na het lezen van dit alles, ik wel Ă©cht zelf eens op ontdekking gaan, en proeven van de unieke, high level combinaties. Wel, je kan alle combinaties vinden op www.aubrion.be
Check zeker onze webshop voor de lopende actie deze maand!

elke chocolate ball, zijn eigen koffie
elke chocolate ball, zijn eigen koffie

En wil je als eerste op de hoogte blijven van alle nieuwtjes? Volg ons dan zeker op INSTAGRAM

Een kwalitatieve, ambachtelijke, traaggeroosterde koffie aan de M/V/X brengen. Daar staat Belgian Blenders voor. En dat kan nu in jouw balls & coffee moments!

Aubrion op de Canapé, de eerste blog

Aubrion op de Canapé, de eerste blog

Aubrion op de Canapé, de eerste blog
Aubrion op de Canapé, de eerste blog

het is gebeurd! Aubrion Chocolates gaat de blog op. ‘De blog op?’ hoor ik je al denken.. Wel ja, van zodra we iets leuks te vertellen hebben, gaan we dit vanaf nu ook doen. Wat kan dat zijn? Een interview met een chef, een bijzonder lekker foodpairing concept, een uitstap naar een plek waar je absoluut moet geweest zijn.. desalniettemin, you know, 100 things you have to do before you die. Het zal hier allemaal de revue passeren.

Jeroen De Pauw van Canapé

We hebben allemaal wel een speciale manier waarop Patrick Aubrion in ons leven is gestapt. En eigenlijk, bij Jeroen is dat niet anders. Benieuwd? We nemen je mee op de Canapé!

de ontmoeting

Jeroen en Patrick Aubrion leren elkaar enkele jaren geleden echt kennen op een event van Leffe in Dinant. Collega chef David Martin zorgt voor het lekkere eten, de pintjes doen de rest. En echt, hé, er bestaan weinig chefs die gewoon durven toegeven dat ze niet goed zijn in het maken van desserts. Jeroen durfde dat wel. Bij het openen van Canapé was dan ook Patrick de eerste aan wie hij advies vroeg. Het ontstaan van een schone samenwerking! Funky en rock & roll, wat past in de beide werelden.

de favoriete chocolate ball van de chef

6 verschillende smaken, er moet dus echt eentje zijn die tot de favoriet behoort… wel.. voor Jeroen is dat de popcorn – een fijne, warme, combinatie met de melkchocolade en rice crunch. Culinair kan je dan weer wat meer met de ruby met witte chocolade. Deze is perfect te pairen met bv rosĂ© champagne. Zo durf en kan je chocolade ook als aperitief brengen!

de Aubrion chocolate balls als onderdeel op de menukaart

waarom kiest een chef om een bepaald product op de kaart te zetten? Soms stel ik me die vraag. Hier stelde ik de vraag en kreeg ik ook hĂ©t antwoord. Bij CanapĂ© kiezen ze voor goeie en lekkere producten, en liefst nog een beetje van eigen bodem. En aan een chocolate ball begint ge niet zelf als chef, als dat niet uwen dada is. Het verhaal van de chocolate balls klopt met de identiteit van CanapĂ©, het sharing concept. Er worden steeds minder en minder desserts besteld op restaurant. Maar toch is er soms nog de drang naar iets ‘klein’.

Een doosje geluk, goeie kwaliteit en geen werk aan, en de klanten zijn blij dat ze nog iets kunnen nemen als klein dessertje. De ene klant eet een doosje alleen leeg (n.v.d.r. ik zou dat ook kunnen), de andere deelt het dan netjes met zijn tafelgenoten.

Met de aperobags die mensen komen ophalen om thuis of bij een zonnige dag in het park te aperitieven, of zelfs bedrijven die hun personeel willen verwennen, is er ook vaak steeds vraag naar iets zoet. De ronde potjes met de balls passen dan ook perfect bij de ronde potjes met tapas.

we kennen nu de smaak van de chef, maar wat is de voorkeur van de klant

ze kunnen niet allemaal de favoriete smaak zijn, maar bij het CanapĂ© publiek, vooral de dames tussen de 35 en de 55 jaar, staat de caramel sea salt met stip op 1! Gevolgd door popcorn en hazelnoot. Is het toch een beetje de chef die zijn voorkeur voorstelt? 🙂

we kunnen er niet omheen, het onvermijdelijke – lockdown 1 & 2

Canapé restaurant opende in januari 2020 zijn deuren, en plotsklaps was daar het vieze beestje in maart. Er waren 2 mogelijkheden : bij de pakken blijven zitten en klagen, of er voor gaan!
Een heuse drive in apéro werd opgestart. Mensen kwamen met de wagen de parking opgereden, zakken werden in de auto gezet, en er werd ook aan huis geleverd. Een enorme solidariteit van de gemeenschap was voelbaar. De apérobags vlogen de deur uit, of de woningen binnen.
Na de eerste lock down boomde het restaurant opnieuw. Tot we allen in lock down 2 gingen en de horeca weer klappen kreeg.

De Canapé aperowinkel werd het lock down 2.0 concept. Het grote voordeel is de ruimte waarin Canapé zich bevindt, je kan op een veilige afstand van elkaar jouw op zaterdag jouw favoriete producten komen ophalen. Eindejaar staat voor de deur, dus ideaal om aan de cadeautjes te beginnen denken. Foodcadeaus zijn in, denk maar aan een lekkere dips & crisps, een fles gin, de Aubrion chocolate balls. Het vakantiegevoel weergeven met aperitief. Flesje open, salami, tapas & balls, yeah!

limited edition

Patrick Aubrion zou Patrick niet zijn, mocht hij niet met een funky limited edition voor de dag komen! 3 zaken die we ondertussen kunnen opzeggen als onze nieuwjaarsbrief in de eerste kleuterklas : handen wassen – 1,5 m afstand bewaren Ă©n mondmasker dragen! Deze limited edition wordt slechts in 20 exemplaren gemaakt. 3 x 7 caramel sea salt verpakt in een koker. 10 exemplaren worden verkocht exclusief bij CanapĂ©, de andere 10 in de webshop. Zij worden door de master himself coronaproof tot aan je voordeur geleverd. Gratis en voor niks in BelgiĂ«.

Leer hier de favoriete smaak van Jeroen en zijn klanten kennen.

Aubrion chocolates corona 2020 balls
Aubrion chocolate corona 2020 balls

Dank aan Jeroen voor de fijne babbel. Alle info over Canapé vinden jullie terug op de website en sociale media.

Wil je weten wie de man achter de chocolate balls is? Het verhaal van Patrick lees je op mijn puur leven