Don Papa rum

Aubrion Dark Brownie Fathers day Balls

Aubrion Dark Brownie, voor mij één van de favoriete chocolate balls… Hij combineert niet alleen met één van mijn favoriete koffies, de nummer 7 van Belgian Blenders. Deze laatste is pittig, heeft een volle smaak en is uitgebalanceerd.. Remember één van onze eerste blogberichten. Maar: hij gaat ook perfect samen met de Don.. eentje waar niet alleen ik van hou. En wie dàt is, dat lees je hier..

vaderdag 13 juni 2021

lieve madammen en/of mannen. Maak dit jaar van vaderdag een specialleke! Patrick Aubrion schudde weer iets fantastisch uit zijn mouw! En daarvoor ging hij samenwerken met één van zijn trouwe partners in crime. De silver fox, de Don himself Glen Ramaekers by Humphrey.

van gin tot …

wij, people from the early 70’s, zijn de kinderen van de discotheken! Onze jongeren kennen geen discotheken meer, maar in de jaren ’90 kon je Patrick Aubrion op vrijdag en zaterdag in één of meerdere discotheken aantreffen. Of erger, bovendien ook nog op zondag en dan rechtstreeks naar de bakkerij om brood, koeken en patisserie te maken. Those were the days.. 😉 En het was gewoon zo, de flessen gin werden met je naam erop bewaard voor de volgende dag. Gin & tonic daar was hij op dat moment verzot op, zoals wij allemaal.

… rum

met de jaren 2000 in zicht, konden de smaakpapillen ook genieten van whisky, cognac, maar voornamelijk ook van rum!

Zo’n 5 jaar geleden ontdekte Patrick de fantastische Don Papa rum, een Filipijnse rum. Eentje die hij nog niet kende! Don Papa… de smaak én geur komen sterk overeen, wat hem vrij uniek maakt. Het smaakpallet: een sterke karamelsmaak wisselt af met het zwoele van vanille. Een rum die je licht gekoeld kunt drinken (zo heeft Patrick hem het liefst). Een rum met klasse, en dat proef je enorm. De ronde, soms zelfs boterachtige smaak zet alle smaakpapillen op trillen.
Dat brengt herinneringen op aan de grootvader van Patrick, genietend van een glaasje rum voor de open haard op een koude winteravond.

Glen Ramaekers : van Humphrey tot Don Papa

klassieke vraag doorheen alle blogberichten tot nu toe, ‘is hoe ze elkaar leren kennen’.
Bij Patrick en Glen was dat zo’n 6 jaar geleden op de Flemish Food Bash in Café d’Anvers. Ze raken aan de klap, leren elkaars werk appreciëren, werken samen en tot op de dag van vandaag zijn ze door de Don onafscheidelijk verbonden met elkaar.

Glen, geboren uit een Vlaamse papa en een Filippijnse mama, baat samen met Julie, zijn vrouw, het restaurant Humphrey uit in Brussel. Een zaak met top personeel. Een keuken met ballen, maar met alleen maar vrouwen die in de potten roeren! Het was eigenlijk als top sommelier dat Glen zijn culinaire carrière startte. Een verrassing voor mij, toen we ons gesprek hadden, want ik kende hem enkel maar als chef. Hij nam als jonge snaak deel aan tal van wedstrijden, volgde stages in binnen- en buitenland, werkte in de keuken en als sommelier bij Roger Souvereyns, Seagrill, .. En bovendien nam hij deel aan de Coppa Jerez (een gerenommeerde wedstrijd met de 8 grootste sherry merken) waar hij het tot in de finale schopte. Ik kan je echt aanbevelen : als het weer mag, reserveer jouw tafeltje bij Glen!

een reis naar de Filippijnen,

bracht het kantelmoment in de keuken bij Humphrey. Een open keuken. Glen verrast je steeds met Filipijns geïnspireerde gerechten, klaargemaakt met ingrediënten uit de groenten-en kruidentuin van Julie. Julie, opticien van opleiding, startte 6 jaar geleden haar ‘eigen kweek’ in de tuin in Rijmenam. Daar oogsten ze dan ook hun groenten en kruiden.

Het concept is heel eenvoudig: je kiest enkele gerechten en je deelt ze met je gezelschap aan tafel. Voel je thuis in het gezellige interieur en geniet van het moment!

In 2012 werd hij Don Papa ambassadeur. Zijn grootste taak: de Filippijnse producten naar België brengen. Een niet geëtiketteerde rum kreeg plots een naam, Don Papa. Recht uit Sugarlandia.

Ik heb het voorrecht om ook al enkele jaren in het aangename gezelschap van Don Papa te mogen vertoeven.. De nieuwe rum releases zijn steeds een waar mysterie. Events waar ik zo naar uitkijk.

Chefs & Shakers

de samenwerking tussen Patrick en Glen is sedert 2020 nog sterker dan ooit. Samen staan ze aan de wieg van één van de meest prestigieuze wedstrijden in België voor bartenders en chocolatiers-patissiers. Ontwikkel een dessertbord en een cocktail, waar je met seizoensgebonden, Belgische producten werkt. Don Papa, de zoete rum met vanilletoetsen, niét eenvoudig te gebruiken als patissier… een uitdaging zelfs! Een wedstrijd die zowel chefs als fabrikanten echt triggert! Ondertussen kennen we de winnaars van 2021. In 2020 mocht yours truly nog deel uitmaken van de jury. In 2021 liet ik die taak graag over aan Nick Bril en Roger van Damme 🙂

Patrick & Glen, partners in crime
Patrick & Glen, genietend van Don Papa & Dark Brownie

Don Papa espresso brownie

Sinds Patrick het beroep van chocolatier-patissier uitoefent, nu al meer dan 27 jaar, gaf en geeft hij met vaderdag zijn vader nog steeds een leuk pakket bestaande uit chocolade en een spirit. Ik denk dat ik al een vermoeden heb dat de Aubrion Dark Brownie er dit jaar deel van zal uitmaken 😉
Heel stiekem en sedert 18 jaar een droom, hoopt hij een tikkeltje dat zijn zoon hetzelfde zou doen zo binnen dit en 2 jaar.

Daarom dus dit leuke en smaakvolle belevingspakket! Het is geen limited edition, dus je kan het op elk moment van het jaar als cadeautje geven aan een ferme, coole vent die van rum houdt!

pairing

Met deze pairing en de voorliefde voor Don Papa rum was het belangrijk om naar de perfectie te zoeken, de cocktail met Don Papa & koffie, de Aubrion Dark Brownie met zijn donkere – lichtjes geroosterde chocolade smaak … Het is gelukt!

Onderaan vind je de link terug om dit pakket aan te kopen!



En als extraatje… maak erna samen deze hippe cocktail!

the don’s espresso brownie

ingrediënten
  • 25 ml Don Papa 7
  • 5 ml vanille siroop
  • 25 ml koffielikeur
  • 35 ml espresso
  • 3 koffiebonen
  • ijsblokjes
recept
  • vul een cocktailshaker met ijsblokjes
  • voeg de Don Papa 7, koffielikeur, vanille siroop en espresso toe
  • shake tot de cocktail gekoeld is
  • zeef in een martiniglas
  • versier met koffiebonen

Verras jouw geliefde papa, man, pluspapa, coole vriend op 13 juni met deze DON PAPA RUM en de Aubrion Dark Brownie!

wil je nog even lezen hoe het zat met die combinatie chocolade & koffie : balls & coffee moments

tasting Aubrion Dark Brownie & Don Papa cocktail
tasting Aubrion Dark Brownie & Don Papa cocktail
Carla De Graef

by Carla De Graef

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>