balls & coffee moments

balls & coffee moments

en, wat vond jij van onze eerste blog die we schreven op de Canapé? Wij vonden het alvast fijn, zodat we jullie nu op coffee moments trakteren 😉

op een zaterdagochtend reed ik naar een ferme madame, die me hartelijk welkom heette met een .. kopje koffie! Het kon niet anders, ik was op gesprek bij de dame achter de Belgische crème de la crème van de koffie. Wie zij is, hoe ze de liefde voor koffie meekreeg, hoe Patrick Aubrion in haar leven, én hoe ze samen tot een top product kwamen, lees je nu.

balls & coffee moments
balls & coffee moments

Ine Vanheyste van Belgian Blenders

7 heerlijke koffies vormen de top van de Belgische koffie. 7 Belgische koffiebranders die koffie verheffen tot een kunst. Ga jij voor het pure goedje of mag het met een wolkje melk, of toch die latte? Kom, we drinken er samen eentje, of twee.

de ontmoeting

ik weet niet of ik voor één van de volgende blogberichten nog iemand ga vinden die al zo lang in het leven van Patrick Aubrion vertoeft als Ine. Het is zo mooi dat zij al meer dan 30 jaar maatjes zijn. En ook nu vonden ze hun weg samen voor hun professionele activiteiten. Zie je hem al staan, wachtend, als 13 jarige gast aan de Turnkring waar Ine wekelijks ging sporten? Ik wel 🙂
Een wekelijks babbeltje, toen nog uitgaan naar fuiven, en jaren later elkaars professionele carrière blijven volgen en samen werken aan heel veel lekkers! Patrick zoekt voor zijn chocolate balls alleen het beste, de arabica koffie van Ine is dat ook.

zot van koffie

Ine kreeg de liefde voor koffie met de paplepel mee. Haar vader zat heel zijn carrière in de koffiebusiness. Niet zo zeer in de bonen zelf, maar in alles wat je naast je tas vindt. Zo bezocht hij steeds de ambachtelijke koffiebranderijen. Na zijn pensioen opperde hij om samen met Ine een koffieshop te openen. Dàt is er niet van gekomen, maar de ambachtelijke koffie van top kwaliteit toegankelijk maken voor iedereen, dat deed ze wèl!

waar vinden we de koffie van Belgian Blenders

de makkelijkste weg om de koffie te vinden is via de webshop. Een druk op de knop en hij wordt aan jouw deur geleverd.

Het hoofddoel is om buiten de landsgrenzen te gaan. Daarvoor wordt er verder gewerkt aan de visibiliteit in België. Er wordt samengewerkt met heel wat fijne chefs, met Yves Matagne en zijn zoon, het Dinner in the Sky concept, .. Op enkele ambassades drinken ze de koffie. En iets waar Ine nog steeds fier op is : de eerste klant, de protocollaire VIPruimte op Zaventem. Er staan ook samen met Patrick nog mooie projecten op het programma, maar dan moeten we weer even naar het ‘oude normale leven’. Wordt vervolgd, dus!

zoektocht naar de branders

dat was heel eenvoudig, volgens Ine. Ze klopte aan om het concept uit te leggen en elke brander was enthousiast. Zij zijn ambachtslui, fier op hun metier. Er is nog ruimte voor bv een 8ste of 9de brander, maar er wordt eerst gekeken naar de capaciteit die er nu is, dat die volledig wordt benut. Het doel : de Belgische ambacht naar buiten brengen.

koffie pairen met chocolate balls

Balls & coffee moments, het klinkt gewoon al goed. En smaken? Zeker! Koffieplanten en cacaobomen hebben dezelfde terroir. Ine ontdekte in Peru dat beide bomen zusterlijk naast elkaar stonden. Eerst de guaveboom, in de schaduw ervan cacao en daaronder de koffieplant.
Maar wie dacht (zoals ik) dat pairing gewoon een hapje van de chocolate ball eten en een kopje koffie drinken is, nope!

hoe gaat Patrick op zoek naar de perfecte match


De basis : 6 chocolate balls.
En we hebben 7 koffies waaruit Patrick kon kiezen. Van waar komt de koffie? Welk aroma heeft hij?
Van elke koffie werd een klein tasje of 5 gemaakt en 2 dagen lang deed Patrick niks anders dan koffie proeven. Bij het ontleden merk je op dat een bepaalde koffie een hazelnoot touch heeft. Dan wil je die hazelnootsmaak verder gaan ontdekken en gaan we terug naar de chocolate balls. Je gaat dan matchen 1 op 1. Dus, de chocolate ball hemelt nog meer de koffie op. En niet omgekeerd! Je bijt een stukje van de ball en laat het in je mond rondgaan. Je neemt een tweede stukje en dan een slokje van de koffie (nummer 8, in dit geval) en dàt laat je nog eens in je mond rondgaan. Wat krijg je? Een explosie van hazelnoot!

bij elke koffie een ball, een ware zoektocht

Een moeilijkere pairing was er voor de caramel seasalt ball. ‘En waarom?’, hoor ik je al denken. We zitten hier met een andere textuur, het vloeibare in de chocolate ball. Dat is een andere beleving.
Maar kijk, Patrick en Ine kwamen tot de perfecte pairing, zodat elke chocolate ball zijn eigen koffie heeft. Vanaf nu kan jij genieten van je me- time moment, met koffie X en ball X. Ofwel, na een etentje met vrienden (wel nog even wachten, hé), zet je enkele potjes chocolate balls op tafel en serveer je er de specifieke koffie bij. Een beter ‘hapje’ bij de koffie ga je niet vinden 🙂

Oh ja, ook de Ruby chocolate ball is te combineren met een koffie. Misschien denk je, die roze ball past toch niet bij het zwarte van de koffie? Toch wel! Het is niet voor de hand liggend, maar dat is nét het leuke, het zotte aan pairing. En ja hoor, hier lukte het Patrick ook een perfecte match te vinden.

ga zelf op ontdekking

Denk je nu na het lezen van dit alles, ik wel écht zelf eens op ontdekking gaan, en proeven van de unieke, high level combinaties. Wel, je kan alle combinaties vinden op www.aubrion.be
Check zeker onze webshop voor de lopende actie deze maand!

elke chocolate ball, zijn eigen koffie
elke chocolate ball, zijn eigen koffie

En wil je als eerste op de hoogte blijven van alle nieuwtjes? Volg ons dan zeker op INSTAGRAM

Een kwalitatieve, ambachtelijke, traaggeroosterde koffie aan de M/V/X brengen. Daar staat Belgian Blenders voor. En dat kan nu in jouw balls & coffee moments!

0 thoughts on “balls & coffee moments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>